Una dintre cele mai dificile și consumatoare de timp căutări pentru cei care vor să ajute un copil cu CES să învețe este FONTUL. Iar dificultatea nu este căutarea propriu-zisă, ci identificarea acelui font care să îndeplinească, cumulat, o trei criterii majore:
Diacritice
Limba română are diacritice, iar majoritatea fonturilor de tip scris de mână (handwriting) nu sunt lucrate cu diacritice. Ca să verifici dacă un font are diacritice, trebuie să-l testezi cu următorul text amuzant, dar care conține aceste semne specifice limbii noastre: „Muzicologă în bej, vând whisky și tequila, preț fix„.
Litere desenate conform cu standardul Ministerului
Una dintre probleme o pune litera M, care în manualele românești arată ca o pălărie țepoasă, iar în fonturile care se găsesc de descărcat este în general ca un „m” înalt. I-ul este și el o problemă, fiind desenat diferit de I-ul românesc. La fel G-ul, r-ul, S și s.
Legături corecte între litere
Aici e și o problemă tehnică – literele din manuale încep cu niște semne mici care parcă sprijină literele (ca niște „proptele”), ceea ce le face imposibil de legat de alte litere în scrierea automatizată fără artificii de design. de exemplu, să legi litera b de litera a este o problemă, pentru că b-ul are o „codiță de purcel” care se termină mai sus decât „propteaua” cu care începe litera a. Dificultatea aici este aceea de a alege un font cu artificii care să nu încurce copilul.
De obicei, din păcate, niciun font nu le îndeplinește perfect pe toate trei.
Până să găsim (sau să facem) fontul perfect însă, iată mai jos o sursă care oferă gratuit un pachet de fonturi tip scris de mână în versiuni diferite (normal, bold, punctat și cu linii ajutătoare) pe care le-am folosit cu succes și care se apropie cât mai mult de cele trei criterii: