În România nu există manuale accesibilizate

Părinții, învățătorii și profesorii de sprijin sunt obligați zilnic în timpul anului școlar să facă eforturi supraomenești să poată ajuta copiii cu CES să aibă acces la aceeași informație la care au acces ceilalți copii, pentru simplul fapt că nu există accesibilizare pentru manualele școlare.

Deși copiii cu CES (cerințe educaționale speciale) au dreptul de a învăța în școlile de masă alături de ceilalți copii de vârsta lor, incluziunea în învățământul românesc se oprește aici. Toate instituțiile publice sunt obligate prin lege să aibă măcar rampe de acces în clădiri, dar niciun manual școlar nu conține nici măcar o pagină accesibilizată, iar versiunile de pe CD de la sfârșitul manualelor ajută modest în acest sens.

Programa adaptată” este utilă doar pentru planificare, iar fișele de lucru cad în sarcina părinților, a învățătorilor și a profesorilor de sprijin, dare, adesea, nu pot face față nevoii de materiale – pur și simplu, nu este timp pentru a accesibiliza săptămânal fiecare lecție pentru fiecare materie în parte, iar copilul cu CES pierde de două ori: o dată pentru că nu poate ține pasul cu ceilalți copii, și apoi pentru că nu există modalități prin care informația din manuale să-i fie accesibilă.

„În acest context, am inițiat acest proiect personal. Sunt mama unei fetițe cu CES și lupt cu sistemul incapabil de mult prea mult timp.

După ce am făcut eu însămi manualul pentru limba engleză de clasa a IV-a pentru ca fetița mea să aibă un suport de studiu adaptat ei și după ce am produs sute de fișe de lucru ca să aibă ce lucra la clasă cât mai aproape de cerințele programei școlare, am simțit că trebuie să schimb ceva. Așa că am decis să încep acest proiect de care să beneficieze toți cei care, ca și mine, înaintează cu scut și sabie printr-un sistem greșit, ineficient și dezinteresat. Și când spun toți, mă refer în mod special la părinți, dar și la oamenii din sistemul de învățământ, de la directori la învățători și profesori, care se străduiesc zi de zi să ajute și să integreze cu adevărat copiii cu CES pe care îi au în grijă.

Cred că fiecare dintre noi poate contribui cu ceva la acest proiect și cred că putem face în așa fel încât, în lipsa manualelor accesibilizate oficiale, să aducem copiilor cu CES posibilitatea de a învăța mai bine și mai ușor”.

Alina Voinea

Un proiect special

Proiectul se desfășoară exclusiv pe baza acțiunilor și contribuțiilor voluntare ale tuturor celor care consideră că manualele accesibilizate sunt necesare și că lipsa lor din sistemul de învățământ actual trebuie suplinită de cetățeni prin eforturi individuale, în ciuda absenței oricărui interes, acțiune și ajutor din partea statului.

Despre noi au scris:

  • SuperEroiPrintreNoi.ro
  • EducatiePrivata.ro
  • Scoala9.ro
  • EduPedu.ro
  • AsociațiaPRO.ro
  • ReportajInAsteptare

❤️ Mulțumim că ne ajutați ca manualele noastre să ajungă la cât mai mulți dintre cei care au nevoie de ele!

Dacă ai nevoie de un manual, click aici »

Echipa

Echipa „Cere un manual” este alcătuită exclusiv din voluntari care contribuie cu timpul și resursele lor pentru crearea, simplificarea, structurarea, ilustrarea, adecvarea, punerea în pagină și înregistrarea manualelor și fișelor accesibilizate.

Dacă dorești să ne ajuți, contactează-ne!

Finanțare

„Cere un manual” nu este un proiect al vreunei asociații, deci nu poate fi finanțat prin metodele cunoscute în cazul asociațiilor. Singurul mod în care poți ajuta dacă dorești este să te implici activ, personal, în activitățile necesare pentru ca aceste manuale „paralele” să poată exista și să fie puse la dispoziția celor care au nevoie de ele GRATUIT sau la costuri de producție și transport – cu alte cuvinte, în mod real nonprofit.

Exemple de moduri în care poți contribui:

  • Poți să-ți oferi serviciile pentru: simplificarea și structurarea versiunilor accesibilizate din diversele manuale dacă ești: pedagog, psiholog, terapeut cu experiență cu copii cu CES, profesor la orice materie sau pasionat de: română, matematică, istorie, geografie, biologie etc.
  • Ne poți ajuta cu ilustrații dacă ești desenator, grafician, pictor sau, pur și simplu, dacă desenezi frumos și știi să transferi ceea ce desenezi în format digital și vectorial.
  • Ne poți oferi vocea ta. Avem nevoie de voci cu timbru plăcut la înregistrare și dicție bună pentru lecțiile citite (versiunile audio).
  • Poți tipări și lega manualele și fișele pe care le avem deja pe site și ni le poți aduce să le distribuim cui ne solicită ajutorul.
  • Poți să păstrezi la tine manuale și fișe tipărite, pe care să le trimiți prin curier la adresele pe care ți le comunicăm.

Dacă dorești să ne ajuți, contactează-ne!

Împreună putem face pentru copiii cu CES ceea ce nu e în stare să facă statul.