La începutul anului școlar 2019-2020, la inițiativa unei mame de copil cu cerințe educaționale speciale, care se confruntă de cinci ani cu lipsa resurselor educaționale adaptate, devine disponibil în România primul manual accesibilizat de limba engleză, prin proiectul civic CereUnManual.ro.

Manualul accesibilizat de engleză pentru clasa a patra, semestrul 1 (PDF), este gata să fie de folos celor care au nevoie de el – copiii cu cerințe educaționale speciale care acum au început clasa a IV-a, părinții lor și profesorii de limba engleză. Deși simplificat, manualul este structurat conform cu programa școlară actuală și este menit să fie o resursă la îndemână pentru studiu în vederea promovării clasei a IV-a.

Până în prezent, părinții, profesorii de sprijin și cei de engleză nu aveau nicio resursă structurată pentru predarea accesibilizată a acestei materii, deși în România învață integrați în școlile de masă un număr mare de copii cu CES. Statul român nu pune la dispoziția elevilor cu CES nicio resursă asemănătoare unui manual, astfel încât, atât profesorii de sprijin, cât și învățătorii și profesorii, dar și părinții, sunt mereu în căutare de fișe potrivite. Aceste fișe se găsesc greu, nu sunt cuprinse într-o bază de date unitară, sunt independente unele de altele și nu pot fi integrate decât cu greu într-o metodă de predare, majoritatea au o calitate slabă și sunt greu de utilizat.

Astfel, în lipsa unor manuale accesibilizate puse la dispoziție de către stat sau a accesibilizării manualelor actuale, cadrele didactice și părinții au de depășit atât dificultățile de învățare ale copiilor, cât și problema materialelor destinate facilitării procesului de învățare.

CereUnManual.ro este un proiect civic care și-a propus să înceapă rezolvarea acestei mari lipse din învățământul românesc. CereUnManual.ro își propune să editeze și să publice complet gratuit, în format PDF, cât mai multe manuale accesibilizate. Manualele se lucrează prin participare voluntară și urmăresc programa școlară valabilă la momentul lucrului. Metoda folosită implică simplificarea textelor și a conceptelor, redarea minimului necesar în formă accesibilă, ușor de înțeles, eliminarea „limbajului de lemn” specific manualelor școlare, greu de înțeles pentru elevii cu CES, precum și utilizarea de fonturi mai mari, cu formă specială, care sunt mai ușor de citit.

Limba Engleză - Clasa a IV-a, Semestrul 1
Primul manual accesibilizat din România este gata

Primul manual accesibilizat din România este gata și poate fi descărcat de pe site-ul nostru - click pe butonul de mai jos: