Dacă ai citit paginile care sunt acum, la început, în site, ai aflat deja despre ce este vorba. Și, fie că vrei să te implici și tu în proiect, fie că ești în căutare de manuale accesibilizate pentru copilul tău, trebuie să știi câteva lucruri importante despre „Cere un manual”.

„Cere un manual” suplinește o mare lipsă

Statul democratic român, în atâta timp după 1989, ar fi trebuit să fi rezolvat această problemă. Suntem însă în 2019 și Ministerul nu numai că nu a pus la dispoziția copiilor cu CES manuale accesibilizate, cum ar fi fost normal, dar nici nu a elaborat astfel de resurse, sub nicio formă. Tot ce a elaborat Ministerul se rezumă la un cadru legal șubred, care plasează întreaga povară a accesibilizării în seama profesorului de sprijin și a cadrelor didactice din școlile de masă și, adesea, în lipsa preocupării reale sau priceperii acestora în problematica legată de cerințele educaționale speciale, în sarcina părinților. Iar presiunea asupra părinților copiilor cu CES este imensă.

Copilul meu cu cerințe educaționale speciale a repetat clasa a patra pentru că sistemul n-a fost capabil să-i faciliteze parcursul școlar. Nu este singura care a trecut prin asta, și, din păcate, nu este nici ultima. Sistemul eșuează an de an, iar copiii cu CES sunt mereu printre cei care suportă consecințele.

Când copilul meu a început din nou clasa a patra, am decis că va trece anul. Și i-am făcut nenumărate fișe, am lucrat cu ea zi de zi proiecte din manualele oficiale și, pentru că era imposibil de folosit cel de la clasă în lipsa accesibilizării, i-am făcut un manual – caiet de lucru pentru Limba Engleză.

Dar nu toți părinții pot face manuale.

Așa că vreau să fac, împreună cu voi, viața mai ușoară pentru cei care au nevoie de manuale accesibilizate. În primul rând pentru copii, care pot învăța astfel mai ușor, și, desigur, pentru părinți, cadre didactice și profesori de sprijin.

Lansarea oficială este la 1 septembrie

Am ales să începem proiectul cu manuale pentru clasa a IV-a, pentru că este un an de tranziție, foarte greu pentru copiii cu CES, cu materie mai grea, care diferă de tot ce era în manuale până în a treia, inclusiv. Mai e puțină vreme până la 1 septembrie, dar sunt încrezătoare că o să avem până atunci trei manuale accesibilizate pentru clasa a patra: Limba Engleză, Comunicare în limba română și Matematică.

Vor urma restul manualelor de clasa a patra, începând cu cele de Geografie, Istorie, Științe.

Apoi ne vom ocupa de clasa I, a II-a și a III-a, pe rând. Va fi nevoie de timp, dar, pas cu pas, vor fi din ce în ce mai multe manuale în site. Toate vor fi disponibile GRATUIT pentru descărcare, PDF pentru formatele printabile și MP3 pentru formatele audio.

„Cere un manual” este o inițiativă fără formă juridică

Cel puțin pentru început, acest proiect nu va avea o formă juridică, adică nu va avea ca sprijin o asociație. Cred că oamenii se pot uni pentru a face bine și pentru a schimba ceva pentru semenii lor, pur și simplu, fără să fie nevoie de un cadru juridic pentru asta. Cred că este mai simplu să alocăm fiecare direct resursele pe care le avem, de la timpul, talentele și meseriile noastre până la resursele financiare, fără să le mai trecem printr-un sistem contabil. Cred că fiecare poate ajuta cu ceva, și fie și o oră dedicată acestui proiect este valoroasă.

Cred că și tu poți ajuta. Aflăm împreună cum.

Alina Voinea
#cereunmanual #manualespeciale #manualeaccesibilizate