Având în vedere propunerea Ministrului Educaţiei cu privire la prelungirea anului școlar, și în sprijinul poziției Grupului Civic Părinții Cer Schimbare, publicăm, mai jos, un extras din punctul de vedere al Asociației SUPRA, legat de păstrarea duratei actuale a anului școlar, și, în special, a perioadei consacrate pentru Vacanța Mare (15 iunie – 15 septembrie). Am luat în considerare strict interesul superior al copilului și am ignorat situațiile în care prelungirea oficială a școlii ar reprezenta o bonă instituțuională sau o sursă de venit pentru entități private.
Suprasolicitarea copiilor cu CES
Copiii cu CES au ritmuri de învățare specifice, iar efortul de lungă durată poate fi extrem de obositor pentru ei, afectândul-e dispoziția, randamentul și, adesea, chiar starea de sănătate. În cazul copiilor cu CES, suprasolicitarea poate conduce la regres, efectul educațional și asupra dezvoltării fiind adesea inversul celui urmărit. În plus, considerăm că și familiile copiilor cu CES sunt afectate, acestea fiind forțate să asiste copilul pe o perioadă mai îndelungată zilnic decât în cazul copiilor tipici, pentru îndeplinirea obligațiilor școlare. În prezent, din motive care țin de adecvarea activităților la potențialul copilului, adesea, părinții copiilor cu CES semnalează progresul copiilor mai degrabă în perioada vacanțelor decât în timpul anului școlar.
Problema reală
Pentru a obține randament (înțelegerea și fixarea noțiunilor, apoi operarea ulterioară cu acestea) studiul trebuie indus potrivit vârstei și dezvoltării cognitive specifice. Nu putem cere copiilor să petreacă muncind intelectual mai mult timp decât petrece un adult angajat. Practic, pentru exemplificare, un copil de clasa a a VI-a stă zilnic aproximativ 6 ore în șezut, atenția fiindu-i solicitată continuu pe parcursul acestor ore, cu pauze de 5 minute, plus o pauză de cincisprezece, dedicată prânzului, care este, cel mai adesea, frugal. Apoi copilul de a VI-a mai petrece aproximativ două ore zilnic pentru a-și face temele și a învăța, ceea ce adună opt ore de muncă intelectuală efectivă și aproximativ 9, 10 ore în total zilnic, dedicate învățării. Spre comparație, un adult nu depășește 6 ore productive la 8 ore de lucru, iar un studiu recent afirmă că, în realitate, timpul productiv al adulților este mult mai redus, fiind de 2 ore și 23 de minute (!).